maanantai 2. heinäkuuta 2012

Näpertelijä leipoi söpön kakun ja vähän muutakin

Moi taas! Onkohan tästä tulossa ihan kokonaan leivontablogi=) ? No ei, se leppistyttö edistyy hitaasti mutta varmasti... Mutta nyt asiaan! Tuli siis eilen leivottua pitkään haaveena ollut Tarte Tatin  eli tätien kakku, joka on jokseenkin omppupiirakkamainen ja hurjan namnam! Tämä kakkuhan tehdään ikään kuin keikauskakkuna, eli se rakennetaan astiaan ylösalaisin ja uunista tulon jälkeen kumotaan vadille
           Tänään sain taas aikaiseksi Anzac- pikkuleipiä, jotka olivat yllättävän hyviä. Huomenna on sitten ohjelmassa  Niitä Hullun Hyviä Mantelipikkuleipiä, joitten virallista nimeä en muista, mutta saatte kuitenkin ohjeen huomenna, jos löydän sen laatikon uumenista.
          Tarte Tatinin ohjeen bongasin HS:n reseptisivuilta, jonne pääsee tästä. Itse muokkasin ohjetta jonkin verran ja sen muokatun version laitan nyt tähän. Isoin muutos oli se, että vähensin omenoiden määrää, mutta pikkuveli sanoi silti "Mun mielestä näitä omppuja on just sopivasti, ei tarttis olla yhtään enempää tai vähempää." Eli sellainen oli meidän maisteluraadin mielipide, mutta tehköön kaikki tätien kakun miten haluavat. Tässä kuitenkin se versio, jota minä käytin:


Tarte Tatin

Taikina
vehnäjauhoja 2½ dl
1 tl sokeria
75 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte
4 isohkoa omenaa
75 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
n. 1 rkl kanelia

   Tee ensin taikina. Mittaa jauhot ja sokeri kulhoon. Lisää voi/margariini paloiteltuna ja nypi somin ryynimäiseksi seokseksi.
   Kaada joukkoon vesi ja sekoita tai vaivaa taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi eli siksi aikaa kun teet täytteen.
   Kuori omenat ja poista siemenkodat. Halkaise omenat keskeltä kahtia ja leikkaa kukin puolisko seitsemään viipaleeseen, eli yhdestä kokonaisesta omenasta tulee 14 viipaletta.
   Valitse halkaisijaltaan n. 22 cm oleva vuoka, valurautapannu tai paksupohjainen teräsvuoka. Varmista, että valitsemasi astia kestää kahvoineen sekä lieden että uunin.
   Laita vuokaan tai pannuun 3/4 dl sokerista ja voi/margariini.Anna sulaa. Pidä miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes seos on muuttunut vaalean kinuskin väriseksi (minulla tuli vain keltaista, vaikka kuumensin kuinka kauan, mutta hyvää ja kinuskilta maistuvaa tuli silti).
   Ota astia hetkeksi liedeltä ja lado siihen omenalohkot tiiviisti niin , ettei niiden väliin jää aukkoja. Paikkaa aukot tarvittaessa pienemmillä omenapalasilla.
   Nosta vuoka takaisin liedelle ja anna olla hiljaisella lämmölla n. 15 min. Kinuski kuplii omenoiden välissä ja omenat pehmenevät hieman.
   Ota astia pois liedeltä. Ripottele päälle loput sokerista ja kanelia maun mukaan. Halutessaan sen voi jättää poiskin. Kauli taikina hiema astiaa suuremmaksi levyksi ja kumoa astian päälle. Painele taikinan reunat vuoan reunan ja omenoiden väliin. Pistele taikinaan muutama reikä haarukalla.
    Nosta astia 200- asteiseen uuniin ja anna paistua n. 30- 35 min tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
   Anna kakun vetäytyä 10-15 min uunista tulon jälkeen. Vedä veitsellä astian reunat, jotta kakku lähtee helpommin irti. Kumoa tarjoiluvadille ja tarjoa esim. vanilijajäätelön kanssa.
 
    Sitte vuorossa ovat Anzac- pikkuleivät, joiden ohje on peräisin suoraan Annie Riggin kirjasta Lahjoja keittiöstä, josta muuten löytyy kaikennäköistä ihanaa lahjaviemistä, tietenkin omin käsin leivottua. Anzaceilla on pitkä historia Australiassa, jossa niitä tehtiin aikoinaan toiseen mailmansotaan sotilaiden evääksi kotiväeltä.


Anzac- pikkuleivät

35-40 pikkuleipää

2 dl vehnäjauhoja
100 g kookoshiutaleita
2 3/4 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
ripaus suolaa
125 g suolatonta voita/margariinia
2 rkl siirappia
½ tl ruokasoodaa
2 rkl kiehuvaa vettä
Sekoita isossa kulhossa keskenään vehnäjauhot, kookos-, ja kaurahiutaleet, sokeri ja suola.
   Mitaa rasva ja siirappi pieneen kasariin ja sulata ne miedolla lämmöllä liedellä tai varovasti mikrossa. Sekoita tasaiseksi.
   Sekoita pienessä kulhossa keskenään sooda ja kiehuva vesi. Lisää soodaseos ja voi- siirappiseos kuiviin aineisiin ja sekoita tasaiseksi.
   Ota taikinasta tasapäisiä ruokalusikallisia, pyöritä ne käsin palloksi ja asettele pallot uunipellille litteäksi taputellen (paistoin 25 pikkuleipää/pelti). Paista uunin keskiosassa 15 min, kunnes pikkuleivät ovat kullanruskeita.


Siinäpä vähän makeita hetkiä. Nauttikaa!
Emilia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti